Om GIRA

Kulturbyrån Gira är en grupp som gör sceniska allsångsföreställningar för och med barn. Gira har funnits sedan 2010 och består av Anna Segerbrant – dans- & cirkuspedagog, attributör och maskmakare, Ewa J. Kristeberg och Åsa Ericsson – båda musiker, pedagoger och tonsättare. Vi turnerar runt om i Sverige och spelar för barn på skolor, förskolor, särskolor, bibliotek, kulturhus och på sommarunderhållning. Vi arbetar även med fortbildning för pedagoger och med skapande kulturprojekt med barn. Vi vill inspirera och skapa kreativa möten.

Läs mer om oss här: Vilka är vi?

Föreställningarna bygger på sånger och på lusten att sjunga tillsammans

Djupt in i skogen. 
Foto: Ebba-Sofie Nordquist

Gira visualiserar sångerna med en fantasifull scenografi. Med ljud, klanger, rytm och rörelse skapas ett rum där allt är möjligt och allt kan hända. Våra föreställningar bygger på allas medverkan, lust och sångglädje och ger plats åt barnens egen fantasi. Med små och enkla medel lockas barnen att själva upptäcka och reflektera. Alla, barn såväl som vuxna, kan delta utifrån sina förutsättningar.

Ljudfiler & noter med sånger som ingår i föreställningen skickas ut i förväg. Eftersom barn och pedagoger sjunger, leker och lyssnar långt innan föreställningen kan de göra sångerna till sina egna. Sångerna kan leva vidare och bli en del av förskolans/skolans sångskatt. De kanske också inspirerar till nya texter, bilder och berättelser.

Alla våra föreställningar fungerar bra som familjeföreställningar. De är också bokningsbara som Skapande skola.

Vi har våra rötter i den kreativa verksamheten i Angereds Kulturskola där Allsången på Angereds Teater har spelat en stor roll i arbetet med barnen. Generationer av barn har fått dela glädjen i att sjunga tillsammans. Många av sångerna i våra föreställningar är skrivna av barn och tonsatta av Ewa, Åsa och andra musikpedagoger i Angered.

Läs mer om Giras arbete med Lilla Allsången i Angered på Sjungande Barns hemsida:
http://www.sjungandebarn.se/initiativ

I boken/CD:n Små storverk – om barn, poesi och musik kan man läsa om text- och musikskapandet i skolan och Kulturskolan i Angered. Många av sångerna sjungs och lever på skolor runt om i landet. 2010 kom en ny CD med sånger från Angered – Avgaser och kärlekspussar. Båda skivorna finns att lyssna till på Spotify (lyssna här) och iTunes. 

2019 kom Blommor och kärlek – mer om barn, poesi och musik. Boken handlar om att skapa teater och musik med barn. Här finns noter till alla sånger från Avgaser och kärlekspussar-skivan samt många fina foton från kulturskolans verksamhet i Angered.

Båda böckerna finns att beställa från Bokus och Adlibris.

Läs mer om och titta på Giras föreställningar här
Se Giras tidigare turnéer här